30 Ağustos 2009 Pazar

pencereler/venedik


eros/floransa


yaşayan heykel eros/floransa


ponte vecchio köprüsü/floransa

bursa'daki ırgandı köprüsünün bir benzeri olan köprünün üzeri küçük kuyumcu dükkanları ile dolu.floransa'nın en eski köprüsü olduğundan adı ,eski köprü anlamına gelen ponte vecchio'dur.2.dünya savaşı sırasında tüm köprüler bombalanmış sıra bu köprüye geldiğinde köprüyü gören asker güzeliğine kıyamamış köprüyü bombalamak yerine intihar etmeyi tercih etmiş...böylece köprü bugünlere ulaşmış. arno nehri üzerine kurulmuş bu köprü,arno'nun en dar kısmıymış.

pencereler


pencereler/italya


pencereler/italya


yaşayan heykeller/italya


pencereler/italya


21 Ağustos 2009 Cuma

santa croce kilisesi-floransa

Aziz haç anlamına gelen santa croce bazalikasının önemi ,içinde yer alan mezarlardır.Mıchelangelo,Galileo,Machiavel,Lorenzo Ghiberti,Rossini,Marconi gibi ünlü italyanların mezar anıtları burada yeralır.

düşüyooor...

yerçekimine karşı verilen mücalede...

pıazza deı cavalıeri-medici meydanı


Medici ailesi Pisa krallığını alınca bu meydana yönetim binaları,hastane ,kilise, askeri bina yaptırmış. Mediciler doktorluk ve eczacılık ile uğraşıyorlarmış simgeleri 6 hap onların sahip oldukları tüm yapılarda görülmekte.Rönesans'a öncülük eden Medici ailesi 1300-1400 yıllarında Floransa da bilime sanata önem vererek gelişimi sağlamışlar.

gezinti arabaları-pisa


pisa kulesi


pisa şehrinin katedralinin çan kulesi olarak inşa edilmiş.biz onu hep tek başına bilsekte yanındaki katedral,vaftizhane ve mezarlıkla bi kompleks piza kulesi.1173 te yapılmaya başlanmış ama zeminin sulak olması sebebiyle çökmüş..çan odası ile birlikte 8 kat olan kule 55m yüksekliğinde..romanesk mimari stili ile yapılsa da bizans ve islam mimarisinden esintiler taşıyor.pisa da doğan bilim adamı galileo'nun yerçekimiyle ilgili deneyleri burada yaptığı söyleniyor.bütün bunları dışında 294 merdiveni çıkarken bir tarafa doğru yattığını hissetmek muhşem bi deneyim..

pisa kulesi


katedral-vaftizhane-pisa kulesi


opera sahne dekoru-verona


milano-duomo


tavan detayı-siena


santa catarina kilisesi-kapı detayı


santa catarina kilisesi-siena


küçük duomo tavan detayı-siena


küçük duomo-siena


siena-çatı altı detayı


siena-compo meydanı

Sıena şehri,orta çağdan kalma dar sokakları,ufak caddeleri ve Avrupa'nın en büyük meydanı kabul edilen Campo meydanı ile ünlü. Siena, Toscana bölgesinin görülmeye değer şehirlerinden
ünlü Toscana şaraplarının tadına da burada bakabilirsiniz. Parcheggio stadını,avrupada kurulan ilk bankaları ve zamanı ise at yarışlarını görebilirsiniz.Sienada 17 mahalle varmış ve bu 17 mahallenin de takımı ve bayrağı varmış.at yarışı zamanı şehir bu bayraklarla rengarenk donatılır ve yarışlar çok çoşkulu geçermiş.

çeşme detayı-compo meydanı


siena dükkanları


siena-italya


compo meydanı-siena


sinyörler meydanı-floransa


atlı karınca-floransa


sokak sanatçıları-floransa


floransa-italya


st.mark bazalikası

San Mark bazalikasının ön yüzündeki renkli mermerden bu sütünlar Ayasofya'dan sökülerek getirilmiş,sütunların üst kısımlarında yer alan resimler milyonlarca küçük küçük mozaik parçalarının biraraya gelmesiyle oluşturulmuş.bazalikanın iç tavan süslemelerinin tamamı yine aynı mozaik kaplamalardan oluşuyor. bu sabır ve sanatkarlık harikası karşısında nefes almayı bile unutuyorsunuz.fresklerde de anlatılan konularda da mimarı özellikler açısındanda o dönemin en güçlü imp. olan osmanlı esintileri bazalikanın her yerinde hissedilmekte.

st.mark bazalikası


ön cephedeki bu dört at figürünün asıl orjinalleri arkadaki camlı bölmenin arkasında sergileniyor.bu atlar sultanahmet meydanındaki alman çeşmesinin bulunduğu yerdeymiş yağmalayıp buraya getirmişler.napolyon venedik i işgal edince bronz atlarıda beraberinde fransaya götürmüş,louvre da sergilenen atlar venedik hükümeti tarafından geri getirilmiş ama hala asıl ait oldukları yerde sultanahmet meydanında değiller işte bu çok acı...

Venedik


rialto köprüsünden-grand kanal

rialto köprüsü kentin en renkli noktalarından..yalnızca iki yakayı birbirine bağlamakla kalmaz aynı zamanda cıvıl cıvıl alış-veriş alanıdır.cam eşyalar,sembolleşmiş maskeler,kuklalar,çantalar..
köprünün üzerinden büyük kanalın tüm ihtişamı görülür.13.yy dan günümüze kadar gelen venedik mimarisi saraylar iki yakaya dizilmiş,sular sarayların kenarlarını yalayarak ve üzerinde görkemli yansımalarını bırakarak geçer.

San Marko Meydanı - Venedik

san marko meydanın iki tarafında da elit cafeler var,karşılıklı bu cafelerden birinde canlı klasik müzik dinletisi biterken diğerinde başlıyor.. bu cafelerden biri de florıan cafe ... meydana taşan masalarında hem mimariyi inceleyip hemde vivaldinin eserlerini konservatuar öğrencilerinden dinlemek çok büyük bir keyf..florian cafe iç dizaynını da mutlaka görmeli..şehirde,vivaldi döneminde 177 opera ve 80 tiyatro bulunmaktaymış.

Gondol iskelesi - Venedik

denizin ortasına kurulmuş muhteşem yapılardanoluşan bu şehri anlatmak çok güç..görmeden nemli havasını bi solumadan gözünüzde canlandırılacak bi yer değil.sular, irili ufaklı köprüler,daracık sokaklar,gondollar,yüzyıllardır nasıl ayakta kaldığına hayret edilecek otantik binalar ve belki de dünyanın en güzel meydanı san marko...aşkın şehri,suların başkenti Venedik..

adriyatik kraliçesi venedik


İşkence köprüsü - venedik


venedik

suların üzerinde süzülürken Venedik'in kendine has mimarisi sizi etkisi altına alıyor.Her bir bina birbirinden güzel renklerle boyanmış,evlerin kapıları ise suya açılıyo..

venedik


gondolcu-venedik

Venedikte ulaşım için gondollar ve vapurettolar kullanılıyo çünkü suların içinde yüzlerce parça adacıktan oluşuyor.birbirine küçük ama estetik köprülerle bağlanıyor.binalar, suların üstünde dipleri çamurla kaplı kazıklar üzerine kurulmuş.milyonlarca kazık olduğu biliniyor, sığ yerlerde gemiler karaya oturmasın diye de bu kazıkları kılavuz olarak çakmışlar. gondollar 11.5 metre uzunluğunda daracık sokaklarda ilerliyorlar bazen küçük köprülerin altından geçiyorlar büyük bi beceri gerektiriyo bu iş.. meslek babadan oğula geçiyo herkes gondolcu olamıyor.

gondol sefası-venedik

aşık olunası ve aşk yaşanası bi şehir Venedik..hele bi de gondolcu size bi şişe şampanya ikram ettiyse...

campanile çan kulesi-venedik


bronz atlar-venedik

san.marco bazalikasına büyü katan yurtdışı seferlerinden elde edilen hazinelerin bir gelenek haline getirilerek yapıya eklenmesi..işte bunlardan biri de istanbul sultanahmet meydanından getirilen 4 bronz at heykeli..1797 de napolyon, venedikten parise götürmüş bronz atları..fransız imp.nun sona ermesiyle yeniden venedik e geri getirilmiş. umarım ait olduğu yere de bir gün geri getirilir.

bronz atlar-st.mark bazalikası



19 Ağustos 2009 Çarşamba